Press Nea
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Υγεία
  • Κουζίνα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Σχέσεις
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
Press Nea
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Υγεία
  • Κουζίνα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Σχέσεις
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
Press Nea
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
Αρχική Σελίδα Απόψεις

Τι εστί η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης από Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης
28/12/2020
σε Απόψεις, Ελλάδα, Πολιτική, Σημαντικότερες Ειδήσεις
0
320
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
2.5k
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Σε ισχύ τέθηκε την Κυριακή 27/12/2020 το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μπορεί επίσης να σου αρέσει

Συμφωνία των Πρεσπών: Μία επιτυχημένη (εν τέλει) συμφωνία

Η Ρωσο-Ουκρανική διένεξη για το Ντονμπάς , ένα νέο Ναγκόρνο-Καραμπάχ;

Το προτελευταίο σκαλοπάτι…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επρόκειτο για μία διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της θαλάσσιας Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Τι συνεπάγεται όμως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο; Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τα 149 κράτη παγκοσμίως που έχουν τη δυνατότητα να έχουν χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διατηρεί ακόμα (πλέον μόνο στο Αιγαίο) τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Με απόφαση της Τουρκικής εθνοσυνελεύσεως το 1995, η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αποτελεί casus belli. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς είναι ότι η αύξηση από 6 στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο θα έληγε ουσιαστικά και το πρόβλημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο κ. Συρίγος, εάν η Ελλάδα ηύξανε τα χωρικά της ύδατα στο μέγιστο των 12 ν.μ., τα ύδατα υπό ελληνική κυριαρχία από 43,5% θα αυξάνονταν στο 72%, ενώ σε μία παρόμοια αύξηση της Τουρκίας, λόγω της γεωγραφικής της δομής από 7,5% θα αυξάνονταν μόνο στο 8,7%. Η κατανόηση της τεράστιας διαφοράς αυτών των ποσοστών είναι σημαντική για να καταλάβουμε την πάγια στάση της γείτονος χώρας αναφορικά με τα χωρικά ύδατα. Επιπλέον, το δημοσιευθέν Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται σε κλείσιμο κόλπων και χάραξη ευθείων γραμμών βάσεων.

Υπάρχουν δύο τρόποι οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Ο πρώτος, ακολουθεί τη φυσική ακτογραμμή και προσθέτει αντίστοιχα 12 ν.μ. Ο δεύτερος, ο οποίος θα εφαρμοστεί στο Ιόνιο ( ελπίζω σύντομα και στο Αιγαίο ) , πιάνει σημεία λίγο έξω από την ακρογραμμή (βράχους, υφάλους κλπ) και χαράσσει ευθείες γραμμές από εκείνα τα σημεία, αυξάνοντας τόσο την περιοχή υπό την ελληνική κυριαρχία όσο και την αιγιαλίτιδα ζώνη. Αν και η απόφαση αύξησης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο κρίνεται άκρως απαραίτητη και καθοριστική για την σκλήρυνση της ελληνικής στάσης έναντι της γείτονος Τουρκίας και της εκμετάλλευσης (επιτέλους!) των νόμιμων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ερώτημα εγείρει η μη διευθέτηση των αντίστοιχων ζωνών και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ορίζοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12ν.μ. στο Ιόνιο αλλά όχι στο Αιγαίο είναι σαν να ”αποδεχόμαστε” τις Τουρκικές διεκδικήσεις δείχνοντας παράλληλα ένα αίσθημα φόβου και αδυναμίας στη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω τριβές και εντάσεις με την Τουρκία, για αυτό κιόλας δεν προχωράει στην ίδια αύξηση και στο Αιγαίο. Εφόσον όμως επιθυμεί να δείξει μία σκληρότερη και ενεργητικότερη στάση, όφειλε να αυξήσει τα χωρικά ύδατα και στις περιοχές της Πελοποννήσου και του νοτιο-ανατολικού άξονα της Κρήτης όπου δεν υπάρχουν τουρκικές διεκδικήσεις (με εξαίρεση το παράνομο Τουρκό-Λιβυκό Σύμφωνο).

Βρισκόμαστε, εν κατακλείδι, σε ένα περίπλοκο παιχνίδι γεωπολιτικών -και όχι μόνο- συμφερόντων, στο οποίο η Ελλάδα ,κακά τα ψέματα, έχει μείνει πίσω. Ειδικότερα μετά την τελευταία σύνοδο Κορυφής, τα αποτελέσματα της οποίας δεν ήταν τα μέγιστα δυνατά, αποδεικνύεται περίτρανα για ακόμα μία φορά ότι η χώρα οφείλει μόνη της να σταθεί στα πόδια της. Μέχρι στιγμής, η εξωτερική μας πολιτική βρισκόταν (και βρίσκεται) συνεχώς σε μία κατάσταση άμυνας, περιμένοντας τις εξωτερικές προκλήσεις να της ”χτυπήσουν την πόρτα”. Ίσως, και σε συνδυασμό με τις κατάλληλες επενδύσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα που αναμένονται να γίνουν, η χώρα πρέπει να περάσει σε μία πιο επιθετική στάση αναφορικά με τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ετικέτες: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προηγούμενο Άρθρο

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το επίδομα Θέρμανσης – Προθεσμία υποβολής

Επόμενο Άρθρο

Δυναμιτίζουν το κλίμα νέες δηλώσεις των υπουργών του Ερντογάν

Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης

Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης

Φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κύρια ενδιαφέροντα η εξωτερική πολιτική, η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και στοιχειώδη Γερμανικά.

Σχετικά Άρθρα

Συμφωνία των Πρεσπών: Μία επιτυχημένη (εν τέλει) συμφωνία

Συμφωνία των Πρεσπών: Μία επιτυχημένη (εν τέλει) συμφωνία

από Νίκος Σουλτάτος
16/05/2021
0

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορούμε να πούμε ότι ταρακούνησε για τα καλά το πολιτικό και κοινωνικό πεδίο την περίοδο κατά...

Η Ρωσο-Ουκρανική διένεξη για το Ντονμπάς , ένα νέο Ναγκόρνο-Καραμπάχ;

από Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης
17/03/2021
0

Το Χρονικό: 2014 -Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Minsk, το οποίο εφάρμοσε άμεση κατάπαυση πυρός. 2015 -Συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Putin, του...

Το προτελευταίο σκαλοπάτι…

Το προτελευταίο σκαλοπάτι…

από Ιωακείμ Φαρμάκης
09/03/2021
0

Σκάλες... Πολλαπλές, απεριόριστες  σκάλες και στο βάθος το απόλυτο έρεβος που αναδύεται. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης; Αφορμής...

Άρωμα δημοκρατίας με γκλοπ

Άρωμα δημοκρατίας με γκλοπ

από Νίκος Σουλτάτος
08/03/2021
0

Αυτό που γίνεται τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας με την αστυνομία δεν έχει προηγούμενο. Καθημερινά φαινόμενα βίας και καταστολής...

Επόμενο Άρθρο
Δυναμιτίζουν το κλίμα νέες δηλώσεις των υπουργών του Ερντογάν

Δυναμιτίζουν το κλίμα νέες δηλώσεις των υπουργών του Ερντογάν

Ψηφιακό πιστοποιητικό θα λαμβάνουν όσοι εμβολιάζονται

Ψηφιακό πιστοποιητικό θα λαμβάνουν όσοι εμβολιάζονται

Αναστολές Δεκεμβρίου – Πότε θα καταβληθούν τα 534 ευρώ

Αναστολές Δεκεμβρίου - Πότε θα καταβληθούν τα 534 ευρώ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή

κινητό στο στρατό

Κινητό στο στρατό: Τι ισχύει

28/12/2020
fantaroi-stratos-thitia-υπηρεσίες στο στρατό

Υπηρεσίες στο στρατό: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

26/08/2020
Τι να πάρω στο στρατό

Τι να πάρω στο στρατό;-Λίστα με πράγματα που θα χρειαστείς

29/12/2020
ADVERTISEMENT

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το Press Nea είναι μια ιστοσελίδα που σκοπό έχει την αντικειμενική ενημέρωση.
Επικοινωνία: mail@pressnea.gr

Κατηγορίες

  • Celebrity
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Διεθνή
  • Ελλάδα
  • Ένοπλες Δυνάμεις
  • Κουζίνα
  • Ό,τι να ναι
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Σημαντικότερες Ειδήσεις
  • Σχέσεις
  • Τεχνολογία
  • Υγεία

Tags

BREXIT (3) COVID-19 (17) COVID19 (7) GNTM (4) LOCKDOWN (3) ΑΕΙ (3) ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (3) ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (4) ΓΑΛΛΙΑ (3) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (3) ΓΛΥΚΑ (2) ΕΒΡΟΣ (4) ΕΛΛΑΔΑ (4) ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (3) ΕΜΒΟΛΙΟ (7) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (4) ΕΟΔΥ (2) ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ (2) ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (4) ΕΥΡΩΠΗ (2) ΗΠΑ (8) ΘΑΝΑΤΟΣ (7) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (5) ΙΤΑΛΙΑ (3) ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (12) ΚΡΗΤΗ (2) ΛΥΚΕΙΟ (2) ΜΑΣΚΑ (2) ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ (5) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ (4) ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ (2) ΝΕΚΡΟΣ (7) ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (3) ΠΑΙΔΕΙΑ (3) ΠΥΡΚΑΓΙΑ (3) ΡΕΘΥΜΝΟ (3) ΣΕΞ (3) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ (6) ΣΤΡΑΤΟΣ (8) ΣΥΝΤΑΓΗ (3) ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ (2) ΤΟΥΡΚΙΑ (4) ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (9) ΤΡΟΧΑΙΟ (3) ΦΩΤΙΑ (3)
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Προτιμήσεις
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Στατιστικά
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Εμπορικής Προώθησης
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Ελλάδα
  • Διεθνή
  • Υγεία
  • Κουζίνα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Σχέσεις