Θυμόμαστε όλοι τα θλιβερά γεγονότα στην ΑΣΣΟΕ τον περασμένο χρόνο.
Βλέπουμε επίσης καθημερινά την αγωνία των φοιτητών αν και πότε θα ξαναγυρίσουν στα αμφιθέατρα και στις φοιτητικές ζωές τους.
Την υποστελέχωση των περισσότερων πανεπιστημίων και την μείωση των εισακτέων σύμφωνα με νομοσχέδιο της τωρινής κυβέρνησης .
Την εξίσωση των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων όπου ξανά υπήρξε απόφαση της τωρινής κυβέρνησης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά πανεπιστήμια που έχουν μια εξαιρετική θέση στην ευρωπαϊκή κλίμακα.
Τώρα και αστυνόμευση στα πανεπιστήμια λες και δεν έφταναν τα προηγούμενα που προαναφέραμε.
Επίσης σημαντικό είναι ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε χωρίς να έχει γίνει καμία διαβούλευση με πανεπιστημιακούς φορείς.
Το νέο αυτό αστυνομικό σώμα που θα λέγεται ΟΠΠΙ θα μπορεί βάσει νόμου να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα πανεπιστήμια και θα είναι εφοδιασμένο με γκάλοπ, χειροπέδες και σπρέι πιπεριού.
Όμως ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε φοιτητές, όχι κακοποιοί.
Τα πανεπιστήμια ανέκαθεν ήταν και θα είναι ένας χώρος ελεύθερος, όπου χιλιάδες φοιτητές περνούν την καθημερινότητά τους, κάνουν ορισμένες δραστηριότητες και διαλαλούν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους.
Είναι λογικό μετά από όσα προαναφέραμε, οι καθηγητές, οι φοιτητές και γενικά η πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσει έντονα στο συγκεκριμένο ψήφισμα.
Επίσης σε περιόδους covid-19 όπου τα πανεπιστήμια δεν λειτουργούν η έστω υπολειτουργούν, είναι αδύνατο κανείς να πιστέψει ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια των πανεπιστημίων (μιας και δεν υπάρχει κανένας εκεί και δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό ακόμα).
Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η στήριξη τους όταν θα λειτουργήσουν ξανά, με οικονομικά κυρίως μέσα για έρευνα και συντήρηση.
Αλλά σε αντίθεση με αυτά, το αστυνομικό αυτό σώμα θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των πανεπιστημίων.
Ωστόσο και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και την παιδεία έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
Η μείωση των εισακτέων και το όριο χρόνου των σπουδών είναι άξια συζητήσεως και σκέψης.
Γιατί να μειωθούν οι φοιτητές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα;
Ένα εύλογο ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η εξίσωση των πτυχίων από τα δημόσια πανεπιστήμια με εκείνα από τα ιδιωτικά κολέγια που προανήγγειλε η κυβέρνηση, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνική ανισότητα και μειώνοντας περαιτέρω το κύρος των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.
Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας κατέχουν μια πολλή υψηλή θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Χρέος της κάθε κυβέρνησης, του κάθε φοιτητή και του κάθε Έλληνα πολίτη είναι να τα διαφυλάξει, να τα προωθεί και να τα αναδεικνύει.
Γιατί αν χαθούν τα πανεπιστήμια, μαζί θα χαθεί και ο πολιτισμός, η γλώσσα μας και γενικά όλη η εκπαίδευση που αρχίζει και τελειώνει σε αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.