Ήρθε το χαρτί του στρατού και ετοιμάζεσαι για την στρατιωτική σου θητεία; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα θα αντιμετωπίσεις!
Η πρώτη μέρα
Η πρώτη μέρα είναι μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη στρατιωτική θητεία.
Παίρνοντας την πύλη θα γίνει έλεγχος στα πράγματα τα οποία έχεις πάρει μαζί σου. Έπειτα θα σε βάλουν σε μία ομάδα. Η ομάδα αυτή αποτελείται από νεοσύλλεκτους και έχει έναν ομαδάρχη ο οποίος είναι ένα μόνιμο στέλεχος του στρατού.
Με την ομάδα αυτή θα περάσετε όλη την διαδικασία της πρώτης μέρας. Συνήθως μέσα σε αυτή την ομάδα θα γνωρίσεις τα πρώτα σου άτομα στο στρατό. Βέβαια η ομάδα αυτή χρησιμοποιείτε μόνο την πρώτη μέρα. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι τα άτομα της ομάδας να τοποθετηθούν σε διαφορετικές μονάδες.
Η μέρα αυτή περιλαμβάνει πολλά στάδια, το κάθε ένα με μεγάλο χρόνο αναμονής εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νεοσύλλεκτων. Πιο συγκεκριμένα, θα περάσεις από ψυχολόγο, οδοντίατρο, θα μετρήσουν το βάρος και το ύψος σου, θα συμπληρώσεις έγγραφα με τα στοιχεία σου, θα σου κάνουν εμβόλια, θα σε εξετάσουν σωματικά και θα σου δώσουν τα στρατιωτικά σου ρούχα. Να σημειώσω ότι ο σωματικός έλεγχος περιλαμβάνει και τον έλεγχο των όρχων.
Αφού τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία θα μεταβείς στην μονάδα σου. Υπάρχει περίπτωση η μονάδα αυτή να είναι η ίδια με αυτή που παρουσιάστηκες αλλά δεν είναι σίγουρο. Σχεδόν σίγουρο πάντως είναι ότι θα πας κάπου εκεί κοντά. Αν για παράδειγμα παρουσιαστής στο Λαγό Έβρου, θα πας σε κάποια μονάδα του Έβρου.
Μόλις φτάσεις στη μονάδα σου θα περάσεις από τον διοικητή για μια συνέντευξη.
Διαβάστε επίσης: Τι να πάρω στο στρατό;-Λίστα με πράγματα που θα χρειαστείς
Τα ΣΥΠΟ
Τις επόμενες μέρα ξεκινάει η βασική σου εκπαίδευση. Διαρκεί συνήθως 2-3 βδομάδες και τελειώνει με την ορκωμοσία σου. Μετά την ορκωμοσία, παίρνεις άδεια ορκωμοσίας για 10 περίπου μέρες.
Η εκπαίδευση αυτή περιλαμβάνει: Να μάθεις να βαράς “προσοχή”, ημιανάπαυση αλλά και όλες τις άλλες στρατιωτικές διαταγές που μπορεί να δεχτείς, πως να στρώνεις το κρεββάτι σου, πως να φοράς με τον προβλεπόμενο τρόπο τα ρούχα σου, να καθαρίζεις το όπλο με το οποίο λογικά θα κάνεις και την πρώτη σου βολή. Φυσικά, περιλαμβάνεται η προετοιμασία για την ορκωμοσία η οποία περιλαμβάνει πολλές ώρες παρέλασης.
Τα ΣΠΕΝ
Με την επιστροφή από την άδεια ορκωμοσίας ξεκινάνε τα ΣΠΕΝ. Στα ΣΠΕΝ θα κάνεις αρκετές βολές. Επίσης θα κάνεις “πυρ και κίνηση” και διανυκτέρευση στη φύση, τα περιβόητα “σχοινάκια”. Επίσης τα ΣΠΕΝ περιλαμβάνουν και πολλές ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης.
Το αρνητικό είναι ότι σε όλα αυτά πρέπει να κουβαλάς πάντα μαζί σου το όπλο σου, να φοράς εξάρτηση και κράνος.
Μετά τα ΣΠΕΝ
Αφού τελειώσουν τα ΣΠΕΝ, τότε το μεγαλύτερο μέρος τη θητεία σου θα περιλαμβάνει υπηρεσίες, αγγαρείες και καθαριότητα. Όσο περνάει ο καιρός βέβαια τα πράγματα θα σου φαίνονται καλύτερα καθώς και θα συνηθίζεις της υπηρεσίες αλλά και τα στελέχη θα σε συμπεριφέρονται καλύτερα. Συνήθως, οι αξιωματικοί είναι πιο αυστηροί στους νεοσύλλεκτους για να τους κόψουν τον αέρα έτσι ώστε στη συνέχεια να διατηρήσουν τον σεβασμό και το κύρος του βαθμού τούς.
Διάβασε αναλυτικά για τις υπηρεσίες που θα κάνεις ΕΔΩ
Η τουαλέτα και το μπάνιο
Κάτι επίσης που σίγουρα αναρωτίεσαι είναι οι τουαλέτες και τα μπάνια.
Όσον αφορά τις τουαλέτες, αυτές είναι όλες τούρκικες. Αν και είναι άβολες, απο θέμα καθαριότητας και υγιηνής είναι πολύ καλύτερες καθώς δεν χρειάζεται να τις αγγίξεις. Το καθάρισμα επίσης μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και απλά από μία απλή τουαλέτα.
Μπάνιο θα κάνεις σε ντουζίρες η οποία διαχωρίζεται η μία με την άλλη. Δηλαδή, δε σε βλέπει κάποιος γυμνό και συνήθως μπορείς να την κλειδώσεις από μέσα.
Πολύ σημαντικό όμως είναι να φοράς πάντα παντόφλες όταν κάνεις μπάνιο. Μέσα στο μπάνιο σίγουρα κυκλοφορούν βακτήρια και μύκητες που δεν θέλεις στα πόδια σου.
Tip: Κάνε καθημερινά μπάνιο!
Όσον αφορά το νερό, το 2020 οι περισσότερες μονάδες δεν έχουν μεγάλο θέμα. Δεν θα κάνεις μπάνιο με κρύο νερό. Παρόλαυτα, υπάρχουν μονάδες που είχαν θέματα με αυτό όχι όμως όλες τις μέρες και ώρες.
Το φαγητό
Σε αυτό το θέμα, η κάθε μονάδα διαφέρει. Δεν μπορώ να σου πω σίγουρα ότι το φαγητό θα είναι χάλια ή καλό.
Από προσωπική εμπειρία, το φαγητό ήταν πολύ καλό σε θέμα μαγειρέματος, αλλά τις περισσότερες φορές η ποιότητα του κρέατος δεν ήταν καθόλου καλή. Σε θέμα ποσότητας το μεσημεριανό και βραδινό ήταν ικανοποιητικό αλλά το πρωινό ήταν πολύ φτωχό.
Σίγουρο πάντως είναι ότι το στρατόπεδο σου θα διαθέτει ΚΨΜ για να αγοράσεις κάτι έξτρα να φας αλλά και αυτόματους πωλητές.
Τα στελέχη
Στον στρατό υπάρχουν πολλών ειδών στελέχη. Θα βρείτε εξαιρετικούς ανθρώπους αλλά δυστυχώς θα βρείτε πάρα πολλούς ηλίθιους.
Μεταξύ των χαμηλόβαθμων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), με βάση την εμπειρία μου, θα βρείτε δυστυχώς αρκετούς ηλίθιους και λιγότερους συνεννοήσιμους και καλούς ανθρώπους.
Μεταξύ των αξιωματικών αυτοί που θα σου δημιουργήσουν προβλήματα είναι οι υπερβολικά τυπικοί. Ένας αξιωματικός που θα σε ταράξει στην τυπικότητα θα σου κάνει την θητεία δύσκολη. Μερικά παραδείγματα είναι: η απαίτηση το κρεβάτι σου να μην έχει την παραμικρή ατέλεια, να τους χαιρετάς συνέχεια ακόμα και εαν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση και πολλά άλλα.
Στο στρατό ξηράς οι βαθμοί είναι οι εξής:
Οι απόφοιτοι της σχολής ευελπίδων έχουν βαθμό ανθυπολοχαγού και πάνω.
Δεκανέας μπορεί να γίνει τυχαία κάποιος από τους στρατιώτες.
Ελπίζουμε μετά από αυτό το άρθρο να είστε πιο προετοιμασμένοι για τι σας περιμένει στην στρατιωτική σας θητεία!
Υπομονή και να θυμάστε ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα!