Μπορεί όλοι μας να μεγαλώσαμε πίνοντας άφθονο γάλα, είμαι σίγουρη όμως πως πολλοί από εσάς δεν έχετε πλέον το αγελαδινό γάλα στις διατροφικές σας επιλογές ή στις αγαπημένες σας συνήθειες.
Γιατί κάποιος αποφεύγει το αγελαδινό γάλα;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί.
- Ξεκινώντας από τον πιο απλό λόγο, το γούστο. Πόσες φορές δεν έχω ακούσει την «τραυματική» εμπειρία κάποιου να πίνει το γάλα με το ζόρι σαν παιδί, με τη μύτη κλειστή ή με χίλια δυο τεχνάσματα, όπως γάλα με κακάο, γάλα με μέλι ή ακόμη και με ζάχαρη!
- Πολλές φορές η απέχθεια ήδη από την παιδική ήδη ηλικία για το γάλα συνδέεται με ανεπιθύμητα συμπτώματα αμέσως μετά την κατανάλωσή του. Και εδώ είναι σημαντικό να θυμίσουμε στους γονείς πως αν το παιδί αρνείται να πιει το γάλα του τότε σίγουρα θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να του προκαλεί συμπτώματα όπως πονόκοιλο, διάρροια, φουσκώματα. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό κάποιος να εμφανίζει την εκ γενετής έλλειψη του ενζύμου λακτάση, ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη του γάλακτος και επομένως έχουμε την λεγόμενη δυσανεξία στη λακτόζη, τον βασικό υδατάνθρακα του γάλακτος.
- Δυσάρεστα συμπτώματα εμφανίζονται επίσης και όταν υπάρχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Η αλλεργία αυτή θεωρείται μάλιστα από τις πιο συχνές στην παιδική ηλικία, αν και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών είναι πιθανό να την «ξεπεράσει».
- Επιπλέον, στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου τα συμπτώματα συχνά εντείνονται μετά την κατανάλωση γάλακτος παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη.
- Τέλος, όσοι μένουν πιστοί στη χορτοφαγική διατροφή αναζητούν μία εναλλακτική για ένα 100% φυτικό προϊόν αντί του αγελαδινού γάλακτος.
Και τι εναλλακτικές έχει κάποιος που για τον δικό του λόγο αποφεύγει το γάλα;
Ευτυχώς αρκετές! Στην αγορά ολοένα και μεγαλύτερη ποικιλία φυτικών ροφημάτων κάνουν την εμφάνισή τους. Είμαι σίγουρη πως όλο και κάποιο τέτοιο ρόφημα θα έχετε προσέξει ή/και δοκιμάσει. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποια από τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά. Μπορεί να συναντήσουμε λοιπόν «γάλα» από:
- Όσπρια: γάλα σόγιας
- Ξηρούς καρπούς: γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού
- Δημητριακά: γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού
Τι είναι σημαντικό να προσέξουμε αν αποφασίσουμε να διαλέξουμε κάποιο από αυτά;
Πολυακόρεστα λιπαρά
Ένα βασικό σημείο που αξίζει της προσοχής μας είναι η περιεκτικότητά τους στον εκάστοτε καρπό. Με άλλα λόγια ένα ρόφημα αμυγδάλου για παράδειγμα θα πρέπει να περιέχει όσο περισσότερο «αμύγδαλο» γίνεται. Έτσι επωφελούμαστε και από τα θρεπτικά συστατικά αυτού, όπως είναι τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το ασβέστιο και η βιταμίνη Ε.
Ασβέστιο & βιταμίνη D
Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσέξουμε την ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D που περιέχεται. Έχοντας αποκλείσει το αγελαδινό γάλα που αποτελεί μία σημαντική πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι βασικό να τα βρούμε στο ρόφημα που θα επιλέξουμε.
Περιεκτικότητα σε σάκχαρα
Ακόμη αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Μπορεί να μην μπορούμε να πιούμε αγελαδινό γάλα σίγουρα όμως δεν θέλουμε στη διατροφή μας ένα ρόφημα πλούσιο σε σάκχαρα. Ας δώσουμε προσοχή λοιπόν στη ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουμε, ώστε να διαλέξει ο καθένας το κατάλληλο για τον ίδιο ρόφημα.
Γεύση και πάλι γεύση!
Ένα ακόμη βασικό στοιχείο που θα μας «κατευθύνει» στην επιλογή μας είναι αναμφισβήτητα η γεύση και η ικανοποίηση που λαμβάνουμε μετά την κατανάλωση του ροφήματος. Ένα ρόφημα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα καρπού θα δώσει σίγουρα πιο έντονη γεύση και μεγαλύτερο κορεσμό. Η προσθήκη κακάο που γίνεται συχνά σε τέτοιου είδους ροφήματα μπορεί επίσης να κερδίσει κάποιον που αγαπά τη σοκολατένια γεύση.
Είναι στο χέρι μας λοιπόν να κάνουμε την επιλογή που περισσότερο μας ταιριάζει και μας καλύπτει! Εγώ θα ευχηθώ απλά καλή και δροσερή σας απόλαυση!
Πηγή: mednutrition.gr