Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο Κυριακός Μητσοτάκης την Παρασκευή στο γραφείο του. Θέμα της συζήτησης θα είναι η ψήφος των ομογενών.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι οποίες θα γίνουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έχει ως εξής:
Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,
Με την Πρόεδρο Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,
Με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 17:00,
Με τον Πρόεδρο της Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00,
Με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 19:00
Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Κατά την διαδικασία της ανακοίνωσης της συνταγματικής αναθεώρησης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει τα εξής: «Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι οι ομογενείς θα ψηφίζουν από τη χώρα που διαμένουν, αλλά η ψήφος τους δεν θα υπολογίζεται στον οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος.
Με άλλα λόγια, οι ομογενείς θα ψηφίζουν μόνο για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας, οι οποίοι θα αυξηθούν σε 15 βουλευτές. Όσο περισσότεροι είναι οι απόδημοι που θα ψηφίσουν στις εκλογές, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι βουλευτές Επικρατείας «εξωτερικού», με κατώτατο όριο τις 3 έδρες και ανώτατο τις 12. Ανάλογα θα μειώνονται και οι βουλευτές Επικρατείας «εσωτερικού».
Επίσης πρόταση νόμου είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αναλυτικές προτάσεις για το ζήτημα
Η παραπάνω πρόταση χαρακτηρίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως “αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους”.
Την ίδια γραμμή ακολουθεί και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων “υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού”.
Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην τηλεοπτική εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” χαρακτήρισε ως fake news δημοσιεύματα τα οποία θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίζει την ψήφο των ομογενών.
Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, δεν έχει αντίρρηση για την επιστολική ψήφο και προτείνει ένα σύνθετο σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται και βουλευτές Επικρατείας και βουλευτές από τις περιφέρειες με την ψήφο των αποδήμων.
Βέβαια αν δεν βάλει βέτο η αντιδεξιά τάση της Χαριλάου Τρικούπη είναι εφικτή μια συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ το νομοσχέδιο δεν έχει καμία τύχη.
Τα κριτήρια του ΚΚΕ
Στο πλαίσιο της εν εξελίξει συζήτησης σχετικά με την ψήφος των ομογενών, το ΚΚΕ υπενθυμίζει τη σχετική τοποθέτηση του γγ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
«Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις», είχε αναφέρει τότε ο κ. Κουτσούμπας. Είχε υπογραμμίσει ωστόσο ότι, «για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια – περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:
Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».
Πρόταση νόμου από το Μέρα25
Το κόμμα του Γίανη Βαρουφάκη έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για το θέμα της ψήφος των ομογενών.
Στόχος της πρότασης, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι ο σεβασμός και η δικαίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας που η Ελλάδα έδιωξε είτε στα χρόνια της Χρεοδουλοπαροικίας είτε στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος.
«Η χορήγηση στους Έλληνες του εξωτερικού του δικαιώματος του εκλέγειν κάποιων υποψηφίων που ζουν στην Ελλάδα, δεν αρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Χρειάζεται και το δικαίωμα να εκλέγουν «δικούς» τους ανθρώπους, που γνωρίζουν τα προβλήματα των Ελλήνων της διασποράς, π.χ. των ΗΠΑ, της Αυστραλίας κλπ. – καθώς, βέβαια, και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», σημειώνεται και προτείνουν τη δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων, ενώ η κατανομή των εδρών να γίνεται στη βάση φόρμουλας που αποδίδει έδρες στις ΕΠΑΕ ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που καταγράφονται, στη βάση της πλήρους ισοτιμίας εγχώριων και απόδημων Ελλήνων.
Ολόκληρη η πρόταση νόμου του Μέρα25 εδώ Αιτιολογική Έκθεση
Με πληροφορίες από economico.gr, in.gr, cnn.gr