Οι υπηρεσίες στο στρατό από ένα σημείο και μετά αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της στρατιωτικής σου θητείας. Έχοντας κάνει στη θητεία μου τις περισσότερες υπηρεσίες που υπάρχουν μπορώ να γράψω τι περιλαμβάνει η κάθε μία.
Το πόσες υπηρεσίες θα κάνεις έχει άμεση σχέση με το πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η θητεία σου. Και ο λόγος είναι ότι τις μέρες που δεν θα έχεις υπηρεσία τότε θα έχεις έξοδο. Εάν λοιπόν παίρνεις μια έξοδο έπειτα από κάθε μία υπηρεσία τότε η θητεία σου θα γίνει σχετικά εύκολη. Εάν κάνεις 5,10,15 ή ακόμα και 20 μέρες να πάρεις μία έξοδο τότε η θητεία θα είναι σχετικά δύσκολη.
Το πόσες υπηρεσίες θα κάνεις εξαρτάται από τους φαντάρους που θα έχει η μονάδα σου και από τις υπηρεσίες που θα τους αναλογούν. Εάν για παράδειγμα, υπάρχουν 10 άτομα σε μια μονάδα και κάθε μέρα χρειάζονται 5 για να στελεχώσουν τα πόστα των υπηρεσιών, τότε για κάθε υπηρεσία θα παίρνεις μια έξοδο (το γνωστό μια-μια).
Πάμε λοιπόν να δούμε την κάθε υπηρεσία ξεχωριστά:
Θαλαμοφύλακας
Οι πρώτες τρεις υπηρεσίες (θαλαμοφύλακας, ΑΜ, εστιατόρια) μπορούν να γίνουν και από άοπλους στρατιώτες. Μάλιστα, η υπηρεσία του θαλαμοφύλακα κατά κύριο λόγο γίνεται από άοπλους. Στην περίπτωση που είναι λίγοι σε αριθμό, τότε μπαίνουν και οι υπόλοιποι.
Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει (όπως πολλές φορές θα σας τονίσουν οι αξιωματικοί) τρία πράγματα. Την επίβλεψη του προσωπικού, του οπλισμού και των εγκαταστάσεων.
Στην ουσία ο θαλαμοφύλακας πρέπει να ελέγχει ότι όλοι οι στρατιώτες είναι καλά στην υγεία τους και ιδιαίτερα το βράδυ πρέπει να προσέχει ότι όλοι βρίσκονται στο θάλαμο. Αν κάτι γίνει τότε ενημερώνει τον υπεύθυνο αξιωματικό που διανυκτερεύει.
Όσο αφορά τον οπλισμό, αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της υπηρεσίας. Ο θαλαμοφύλακας καταγράφει τα όπλα που μπαίνουν και βγαίνουν από τον οπλοβαστό. Συνεπώς, σε περίπτωση που χαθεί κάποιο όπλο θα θεωρηθεί υπεύθυνος ο θαλαμοφύλακας.
Α.Μ. (Ασφάλεια Μονάδος)
Ο Α.Μ. κάθεται το πρωί στη πύλη μαζί με τους υπόλοιπους σκοπούς. Αρμοδιότητες του είναι το άνοιγμα της πύλης και ο χαιρετισμός των αυτοκινήτων στα οποία μέσα βρίσκονται αξιωματικοί.
Εστιατόρια
Τα εστιατόρια όπως λέει και ο τίτλος περιλαμβάνουν εργασία στα μαγειρεία της μονάδας. Συνήθως, περιλαμβάνουν πολύ λάντζα, καθαρισμό πατάτας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου ζητήσει ο μάγειρας να κάνεις.
Αν και αυτή η υπηρεσία έχει πολύ δουλειά, για κάποιους είναι πολύ καλή, κυρίως γιατί το βραδύ μπορούν να κοιμηθούν. Από την άλλη αρκετοί την μισούν γιατί περιλαμβάνει πολύ δουλειά στο πλύσιμο(κοινώς γνωστό ως λάντζα).
Διαβάστε επίσης: Τι να πάρω στο στρατό;-Λίστα με πράγματα που θα χρειαστείς
Κεντρική Πύλη
Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει την φύλαξη της πύλης του στρατοπέδου. Η υπηρεσία αυτή όπως και όλες οι υπόλοιπες σκοπιές προβλέπουν υποχρεωτικά να έχεις πάνω σου το όπλο σου, την εξάρτηση και το κράνος.
Καθώς είσαι ακριβώς μπροστά στη πύλη, η υπηρεσία αυτή είναι από τις χειρότερες καθώς συνεχώς περνάνε διοικητές, υποδιοικητές και όλοι οι υπόλοιποι αξιωματικοί από εκεί, οπότε πρέπει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση.
Άλλες σκοπιές
Όπως και η υπηρεσία στην κεντρική πύλη, είναι πιθανό να υπάρχει υπηρεσία στην μονάδα σου που να επιβλέπεις ένα άλλο σημείο μέσα στο στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η αποθήκη οπλισμού.
Περίπολο
Περίπολα υπάρχουν δύο ειδών.
Το πρώτο είδος είναι κάτι σαν κινητή σκοπιά. Δηλαδή οπλισμένος θα κάνεις μια διαδρομή στο στρατόπεδο ελέγχοντας εάν υπάρχει κάτι περίεργο.
Το δεύτερο είδος, το συναντάς μόνο στα σύνορα. Σε αυτή την περίπτωση, μπαίνεις μέσα σε ένα στρατιωτικό όχημα μαζί με μόνιμα στελέχη και κάνεις βόλτα έξω από το στρατόπεδο, συνήθως πάνω στην συνοριακή γραμμή.
Ενέδρα
Ενέδρα είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις. Είναι και αυτή μια υπηρεσία για τα σύνορα και συνήθως όταν υπάρχει έξαρση με το μεταναστευτικό.
Σε αυτή την υπηρεσία κάθεσαι σε ένα σημείο κοντά στα σύνορα μαζί με κάποιο άλλο στέλεχος, συνήθως για 8 συνεχόμενες ώρες και επιτηρείτε την περιοχή.
Φυλάκιο
Στο φυλάκιο πηγαίνεις για να κάνεις σκοπιά. Όταν έχεις υπηρεσία στο φυλάκιο, τότε διανυκτερεύεις εκεί.
Σίγουρα κάποιοι φυλάνε την πύλη και μπορεί να υπάρχει και περίπολο μέσα στο φυλάκιο.
Αν και στην ουσία οι υπηρεσίες αυτές μοιάζουν με αυτές του στρατοπέδου, το φυλάκιο θεωρείται καλύτερη υπηρεσία. Ο λόγος είναι ότι στο φυλάκιο δεν υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί και επιπλέον τις περισσότερες φορές οι εγκαταστάσεις των φυλακίων είναι καλύτερες καθώς εκει διανυκτερεύουν λιγότερα άτομα.
Αυτές λοιπόν είναι οι υπηρεσίες στο στρατό που σίγουρα θα αντιμετωπίσεις στη θητεία σου.
Καλή υπομονή!