Τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων σημειώθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δίνοντας ένα τέλος στην πεποίθηση πως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είχε καλυτερεύσει παρά το πρόσφατο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οι ειδικοί ανησυχούν και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, ισχυριζόμενοι πως το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται «προ των πυλών». Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και τα σενάρια περί επιβολής ενός ακόμη αυστηρότερου και ολικού lockdown, κατά τα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου.
«Βράζει» η Αττική – Εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού
Η εικόνα της Αττικής συγκεκριμένα φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους, καθώς εκεί εντοπίζεται σταθερά το 50% από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον ΕΟΔΥ ανέρχεται σε 1.261. Από αυτά, τα 652 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 126 στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιβεβαιώνεται ότι στην Αχαΐα η κατάσταση παραμένει στο «κόκκινο» με 64 νέες μολύνσεις.
Ωστόσο, αυτό που εγείρει τους προβληματισμούς των ειδικών είναι πως έχουν ήδη εντοπιστεί 205 κρούσματα, που αφορούν σε δείγματα μεταλλαγμένων στελεχών της νόσου στη χώρα, βάσει της γονιδιωματικής ανάλυσης. Ένα δείγμα αφορά στη «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη και τα υπόλοιπα στη «βρετανική».
Ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει ιδιαίτερα τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν εξίσου ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του απλού στελέχους Covid-19, όσο και των δύο μεταλλάξεων (βρετανικής και νοτιοαφρικανικής), οι οποίες φαίνονται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικές και επικίνδυνες.
Στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, 126 νέα κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με την περασμένη Τρίτη, οπότε είχαν ανακοινωθεί μόλις 65.
Ήδη, προγραμματίστηκε διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα διεξαχθεί το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, με σκοπό να διερευνηθεί η ακριβής πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προγραμματισμένη σύσκεψη θα παρευρεθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.