Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με ανησυχία την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία. Ο αριθμός των νεκρών Κούρδων, κυρίως αμάχων, «τρομοκρατών» όπως τους χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο άμυνας, ανέρχεται σε χιλιάδες.
Οι νεκροί Τούρκοι από την άλλη μετριούνται στα δάχτυλα. Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε χιλιάδες αμάχους Κούρδους. Όμως, η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για επίθεση μόνο κατά στόχων τρομοκρατών και εξτρεμιστών που δρουν στη ζώνη της τουρκικής επίθεσης και όχι κατά Κούρδων.Σύμφωνα με την Άγκυρα, η ζώνη αυτή που έχει βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα, πρέπει να εκκαθαριστεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία, με σκοπό την πάταξη της τρομοκρατίας, και τη δημιουργία ελεύθερης περιοχής για την τοποθέτηση προσφύγων του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Καθώς φαίνεται όμως, μόνο οι τρομοκράτες δεν φαίνονται να είναι ο στόχος της Τουρκίας.
Μέχρι τώρα, ο τουρκικός στρατός σε συνεργασία με τον συριακό αντάρτικο στρατό προελαύνει με μοναδική σθεναρή αντίσταση εις βάρος του τις μαχήτριες και τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Μοναδικά θύματα του πολέμου αυτού -όπως και σε κάθε πόλεμο- είναι οι άμαχοι. Χιλιάδες κάτοικοι της βορείου Συρίας, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάτω από τα πυρά των Τούρκων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να κατέχει θέση ισχύος. Δεν υπάρχει ουσιαστικό ανάχωμα από τη Δύση εις βάρος του. Ο ίδιος σε λόγο του, απείλησε πως αν υπάρξει οποιαδήποτε επέμβαση ή καταδίκη της επίθεσης του από τη Δύση, θα αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν αυτή τη στιγμή στην τουρκική επικράτεια, σε μια περίοδο όπου το προσφυγικό αποτελεί μείζον θέμα για την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Ο Τούρκος κατακτητής προελαύνει σχεδόν ανενόχλητος.
Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην εισβολή των Τούρκων
Πέρα από προφορικές δηλώσεις, ο δυτικός κόσμος δεν έχει αντιτάξει σχεδόν τίποτε στον Ερντογάν. Οι ΗΠΑ αρχικά, πριν την επίθεση, απέσυραν την όποια παρουσία τους από την περιοχή. Παράδοξο το γεγονός αυτό, καθώς υπήρχε η εντύπωση πως οι ΗΠΑ ήταν φιλικά προσκείμενες στους Κούρδους. Διακήρυξαν πως δεν θα εμποδίσουν την τουρκική εισβολή στην περιοχή.
Μετά την πρώτη ημέρα της εισβολής όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ απείλησε πως θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία με το να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις. Με την τρίτη ημέρα της εισβολής, Αμερικανός αξιωματούχος (ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του) ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά στην εισβολή των Τούρκων ή θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις ή θα προβούν σε διπλωματική διαιτησία μεταξύ των αντιμαχόμενων. Όλα αυτά θα συμβούν -σύμφωνα με τον αξιωματούχο- αν διαπιστωθεί πως στόχος της τουρκικής επίθεσης ήταν η εθνική εκκαθάριση της περιοχής της βόρειας Συρίας ή ότι στόχος των τουρκικών στρατευμάτων είναι άμαχοι. Μια παράξενη δήλωση του Τράμπ που θα συζητηθεί είναι η: «Δε θα βοηθήσουμε τους Κούρδους κατά των Τούρκων γιατί δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τη νύχτα της 11ης προς 12η Οκτωβρίου 2019, ο τουρκικός στρατός χτύπησε κατά λάθος αμερικανικό φυλάκιο. Θα πυροδοτήσει αυτή η εσφαλμένη επίθεση, αμερικανικές αντιδράσεις;
H αδράνεια των Ηνωμένων Εθνών και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αρχικά συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας μα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, και χωρίς κάποια κατάληξη στις συνομιλίες. Στα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της εισβολής, οι ΗΠΑ πρότειναν τη διεξαγωγή ψηφίσματος για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Το ψήφισμα μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία, για να μην πραγματοποιηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σειρά της, καταδίκασε με κοινό ανακοινωθέν και των 28 κρατών-μελών τη μονομερή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα φυσικά.
Η θέση της Ρωσίας
Η έτερη υπερδύναμη, Ρωσία όπως προαναφέρθηκε, εμπόδισε το ψήφισμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρειο Συρία. Γενικότερα, έχει ρόλο παρατηρητή και αποδέχεται σιωπηρά την επίθεση χωρίς να θέλει να επέμβει.
Η επιρροή της εισβολής στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει λόγους να προβληματίζεται για αυτή τη στάση της Τουρκίας. Ο αέναος προκλητικός και εχθρικός γείτονας πέρα από την εισβολή στη Συρία, επιδίδεται σε προκλήσεις εις βάρος των γειτόνων του. Ο Ερντογάν και στελέχη της κυβέρνησής του, συχνά προκαλούν λεκτικά με εδαφικές αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας ενώ η τουρκική αεροπορία παραβιάζει συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίζεται με επιτυχία απ’την ελληνική αεροπορία.
Η Τουρκία παράνομα πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις εντός ελληνικών και κυπριακών υδάτων. Θύμα τουρκικών προκλήσεων πέφτει και η Κύπρος. Η Τουρκία εμποδίζει την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου από την ΑΟΖ της Κύπρου, εγείροντας αξιώσεις και μερίδιο στα ύδατα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος. Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Συρία δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας καταδίκασε κι αυτός την τουρκική εισβολή. Κατά την προετοιμασία της επίθεσης, μετέβη στην Κύπρο για επαφές και συντονισμό με τη Λευκωσία, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Χαρακτήρισε την Τουρκία «Ταραξία της περιοχής σε αδιέξοδο».
Επιπλέον, οι εκβιασμοί του Ερντογάν για το προσφυγικό, αφορούν άμεσα την Ελλάδα, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής προσφύγων από τη Συρία. Σε περίπτωση εισόδου 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων, θα φορτιζόταν η ήδη δύσκολη κατάσταση της συντήρησης των υπεράριθμων προσφύγων στην Ελλάδα. Μέσα σε όλα αυτά, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, δηλώνουν πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν τα εδαφικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Ευρώπης εν γένει ως απάντηση στην τουρκική πρόκληση.
Με πληροφορίες από protothema.gr, in.gr, cnn.gr